Spelpolitik

Allt du behöver veta för att komma igång med Lotto

Lotto är en spelprodukt som erbjuds av statliga Svenska Spel. I sin nuvarande form har lotteriet funnits sedan 1980 och många svenskar följer lottodragningarna med spänning, varje vecka! I den här texten vänder vi oss framförallt mot dig som inte har så stor koll på Lotto men som vill lära dig mer om detta rolig spel.

Lotto är ett klassiskt sifferlotteri

Lotto är en typ av lotteri med mycket gamla anor. Speltypen finns i alla länder där spel är tillåtet. Du kan alltså hitta exempel på lotterier som är mycket lika Lotto och som också bygger på att du väljer ut ett antal nummer inför en dragning där vinstraden förhoppningsvis består av just de nummer som du har valt.

I Lotto handlar det om att välja ut 7 av 35 möjliga nummer. Så kallade vinstnummer. Därutöver väljer du fyra så kallade tilläggsnummer. Du hamnar i olika vinstkategorier beroende på hur många vinstnummer och tilläggsnummer som du lyckats pricka in. Får du sju rätt behövs inget tilläggsnummer. Den näst högsta vinstkategorin är sex vinstnummer och ett tilläggsnummer.

Hur mycket pengar som betalas ut i denna form av lotteri beror på hur stor omsättningen är. Internationellt finns det större lotterier än Lotto med högre maxvinster men det kan också betyda att det är ännu svårare att vinna.

Vill du se Lotto resultat från i lördags? Besök då denna sida och se utdelning med Joker från Svenska Spel.

Lotto kupong där du väljer dina nummer
Foto: Adam Wrafter

Hur går det till att spela Lotto?

Det görs två lottodragningar varje vecka och vid varje tillfälle drar man två olika rader. Du kan alltså delta i Lotto 1 och Lotto 2, två gånger varje vecka. På onsdagar och lördagar närmare bestämt. För att delta i en lottodragning köper du en eller flera lottorader. Du kan göra det hos ett ombud eller på nätet. Väljer du att köpa din lott direkt på Svenska Spels hemsida går det till så här:

  1. Gå in på Svenska Spels hemsida och klicka på ikonen för Lotto och sedan på “Spela”.
  2. Du väljer själv de nummer som du vill spela med eller så utnyttjar du funktionen “Huxflux”. Då får du en kombination av siffror av datorn som blir din lottorad.
  3. Om du vill delta i en lottodragning med flera rader väljer du “Lägg till rader”.
  4. Bestäm vilken dragning du vill delta i och om du ska spel Lotto 1 eller Lotto 2 eller båda.
  5. Avsluta med att bestämma om du även vill delta i Joker och klicka sedan på “Betala”.

Du kan även välja att prenumerera på en lottorad och spela med den flera veckor efter varandra. Att spela med ett så kallat system är ett annat alternativ. Ett system får du när du lägger till extra siffror och det ger dig mycket större vinstchanser ifall du är beredd att betala för det.

Svenska Spel erbjuder dig även flera så kallade spelpaket. Det innebär att du spelar med ett förutbestämt antal rader till en fast kostnad. Paketen heter Lotto 40, Lotto 100 och Lotto 200. Siffran anger paketets kostnad.

Vanliga frågor och svar om Lotto

Hur följer man lottodragningen?

Lottodragningarna sänds i TV4 och på TV4 Play kl 18.25 på onsdagar och kl 19.55 på lördagar. Det är spännande att följa med i direktsändningen men du kan också rätta din rad i efterhand med hjälp av en funktion som bjuder på precis samma spänningsmoment! Förutom att kolla upp din lottorad kan du även se resultat och delta i nästa dragning av Keno på https://www.lottoraden.se/resultat/keno.

Hur mycket kan man vinna och hur svårt är det?

Drömvinsten i Lotto

Chansen att få sju rätt på Lotto är 1:6 724 520. Väldigt liten chans med andra ord. Den generella vinstchansen är dock så hög som 1:55. I genomsnitt vinner du alltså en på 55 lottorader en summa pengar.

Den högsta möjliga vinsten på Lotto kallas för “Drömvinsten”. För att den ska utfalla måste du ha sju rätt och ha spelat för minst 10 kronor och även fått två rätt på Joker. Drömvinsten är på minst 75 miljoner kronor men kan bli ännu större. När någon vinner drömvinsten delas det även ut flera högvinster till andra spelare.

Det högsta belopp som betalats ut efter en fullträff på Lotto är 237 miljoner. Det var till en vinnare från Norrköping, 2013.

Hur kommer det sig att Lotto har blivit så populärt?

Lotto är superenkelt att spela och de TV-sända dragningarna gör att spelet lätt blir en kär tradition för många. Alla som spelar regelbundet kommer förr eller senare att vinna något. Samtidigt är maxvinsten verkligen något att sukta över då den kan vara livsförändrande.

Trots att spelmarknaden blivit internationell och mycket större de senaste åren fortsätter Lotto att vara ett av populäraste spelen på den svenska marknaden. Formatet är väl beprövat.

Kan man påverka sina chanser att vinna på Lotto?

Lotto är ett turspel. Det betyder att det bara är slumpen som avgör vilka siffror som kommer att komma upp vid dragningen. Det är omöjligt att förutse vilka siffror en lottorad kommer att bestå av. Många tycker ändå att det är kul att spela på nummer som kommit upp oftare än andra eller på nummer som inte varit med i en vinstrad på länge. Sådan statistik finns att tillgå online.

Du kan dock påverka din chans att vinna riktigt mycket pengar genom att välja att spela när det finns en riktigt hög jackpot med i bilden.

Är det någon skillnad på att spela Lotto online och hos ett ombud?

Lägg din Lottorad hos ett ombud
Foto: Adam Wrafter

Att spela Lotto på nätet är bekvämt men vissa föredrar att lämna in sina lottorader i en spelbutik. Den största skillnaden är att du inte har samma möjlighet att annullera, alltså avbryta, ett spel som gjort hos ett ombud. Du måste göra det samma dag som du lagt spelet och ha med dig kvittot. Online kan du annullera dina lottorader fram till “Spelstopp” som är onsdagar kl 17:15 och lördagar kl 18:15.

Är det säkert att spela Lotto?

Vårt svenska Lotto är en helt säker form av spel. Du behöver inte vara det minsta orolig för att dragningen ska vara riggad på något sätt. I och med den nya svenska spellagstiftningen är betting och spel överlag säkrare än tidigare. Häng gärna med i hur regler och förordningar påverkar förutsättningarna för Svenska Spel och andra bolag i branschen. Casinot Paf kan stängas ute från internetspel i Finland rapporterar Ålandstidningen. Samma sak kan bli verklighet för svenska spelsidor som bryter mot den nya lagstiftningen. Lotto från Svenska Spel sitter dock säkert ett bra tag till!